امروزه و در قرن حاضر داشتن روابط موثر یکی از عوامل کلیدی و بسیار مهم در موفقیت در کسب و کار و همچنین جنبههای دیگر زندگی افراد محسوب میشود. به همین دلیل لازم است ارتباط موثر را به عنوان یک مهارت ضروری در نظر گرفت تا بتوانیم در اجتماع روابط خوب و موفقی هم در کار و هم در دیگر جنبههای زندگی اجتماعیمان داشته باشیم. اعتماد، کار گروهی و احترام جزو نکات بسیار مهم در روابط موثر در کسب و کار هستند.
ایجاد یک رابطه مثبت و یک جو کاری موثر برای افرادی که با آنها در تماس هستید میتواند برای شما بسیار لذت بخش باشد و همچنین از شما فردی پویاتر بسازد. این ارتباطات موثر میتوانند در آینده کاری شما نیز بسیار مفید واقع شوند زیرا ممکن است هر کدام از این افراد در شغلهای بعدی شما به عنوان یک مرجع یا به عنوان کسی که با شما در تماس بودهاند در رزومه شما هم تاثیر بسیار مثبتی داشته باشند. داشتن ارتباطات موثر در محیط کار میتواند باعث افزایش میزان اعتماد به نفس شما شده و در نتیجه در کار خود نیز بسیار بهتر عمل کنید و با ارتباطاتی که ایجاد کردهاید میتوانید هم به همکاران خود کمک کنید و هم سرعت کار خود را به مرور زمان بسیار بالاتر ببرید. البته ایجاد ارتباط موثر و قوی زمان خاص خود را میطلبد و کاری نیست که در مدت زمان بسیار کوتاه بشود انجام داد اما با یادگیری مهارتهای لازم و کسب تجربه و تمرین میتوانید ارتباطات موثر لازم را در محیط کار خود ایجاد کرده و به میزان بسیار زیادی در شغل خود پیشرفت کنید.
1.سعی کنید اعتماد قوی و محکمی بین خود و همکارانتان به وجود بیاورید:
ایجاد اعتماد یکی از عناصر اصلی و اساسی در داشتن یک رابطه موثر و مفید با یک فرد دیگر است. در محیط کار بهتر است از ایجاد شایعهها و دامن زدن به این شایعهها بپرهیزید و سعی کنید تمرکز خود را بر موضوعات اصلی و کاری قرار دهید این مسئله باعث میشود که همکاران شما به شما به عنوان یک فرد حرفهای نگاه کنند در نتیجه شما نیز در محیط کارتان سوژه هیچ نوع شایعههای نخواهید شد. اگر میان شما و هم کارتان قرار کاری خاصی وجود دارد لطفاً آن را به خاطر بسپارید و سعی کنید به موقع در جلسات حاضر شوید وظایف و کارهایی که به شما محول میشود را به خوبی و به اندازه کافی انجام داده تا باعث شود اعتماد همکاران شما به شما جلب شود و به شما به عنوان فردی توانا و مسئولیتپذیر نگاه کنند که این مسئله سبب میشود در مدت زمان کمتری همکارانتان بتوانند به شما اعتماد کنند. اگر در محیط کاریتان به کسی قول میدهید سعی کنید حتماً به آن عمل کنید اما اگر به هر علتی نتوانستید آن قولی را که قبلا به فرد داده بودید را به عمل برسانید حتماً از همکار خود عذرخواهی کرده و سعی کنید با روش دیگری مشکل او را حل کنید تا سوء تفاهم و احساسات منفی در طرف مقابل ایجاد نشود. اگر هر جا دچار اشتباه یا خطای شدید حتماً خطای خود را بپذیرید و گردن کس دیگری نیاندازید.
این رفتار نشان مسئولیت پذیری شماست و افراد توانا و مسئول توانایی بیشتری در ایجاد اعتماد در همکاران و دوستان خود دارند و بهتر میتواند روابط موثر ایجاد کنند. اگر در حیطه کاریتان نکته جالب و مهمی را دریافتید آن را از همکاران دیگر تان دریغ نکنید و سعی کنید دانشی را که به دست آوردهاید به دیگران انتقال دهید این مسئله باعث میشود شما در محیط کار تبدیل به فردی مثبت و مفید شوید که باعث میشود همکارانتان راحتتر به شما اعتماد کنند اگر در مسئلهای مجبور به قضاوت شخص دیگری شدید سعی کنید حتماً منصف و صادق باشید به این ترتیب از هرگونه سوء تفاهمی جلوگیری میکنید و همکاران شما فکر نخواهند کرد که شما از شخص خاصی طرفداری میکنید. صادق بودن شما موجب میشود که محیط کاری بسیار مثبتتر و لذت بخشتری را داشته باشید و بتوانید در نهایت روابط موثری را که میخواهید درطی زمان ایجاد کنید.
2.در کارهای گروهی فعال و پویا باشید:
یکی از راههای ایجاد روابط موثر حضور داشتن در فعالیتهای گروهی در کنار همکارانتان است. رد و بدل کردن ایدهها و انتقاد پذیر بودن به ایجاد رابطه موثر بسیار کمک میکند. سعی کنید در پروژهها و فعالیتهای گروهی از ایدههای جدید استقبال کنید این مسئله باعث میشود که همکاران شما اعتماد به نفس بیشتری پیدا کنند و بتوانند افکار خود را راحت تر با شما در میان بگذارند. سعی کنید در کارهای گروهیتان قسمت محول شده به شما را به خوبی انجام دهید و همچنین تلاش کنید اگر در پروژههای گروهی قسمتی از کار دچار چالش و سختی بیشتری بود در آن قسمت فعالیت بیشتری نشان دهید زیرا میتوانید هم توانایی های خود را به دیگر همکارانتان نشان داده و آنها بتوانند راحتتر در محیط کار به شما اعتماد کنند و اگر قسمت سخت پروژه متعلق به همکارتان بود و آن فرد دچار مشکل شده بود حتماً برای حل مشکل آن شخص و کمک به او داوطلب شوید زیرا کمک به دیگران و حل مشکل آنها از راههای بسیار خوب برای ایجاد یک رابطه موثر و مفید است. سعی کنید در محیط کار و در پروژههای گروهی شوخ طبعی را نیز وارد کار کنید زیرا یک همکار شوخ طبع و فعال و مسئولیت پذیر باعث میشود فضای کاری انرژی بسیار بهتری داشته باشد و افراد دچار خستگی کمتری شوند و توانایی بیشتری برای کار کردن داشته باشند.
3.شنونده خوبی باشید و واضح صحبت کنید:
برای اینکه بتوانید مهارت ارتباط موثر خود را به خوبی تقویت کنید مهم است که شنونده خوبی باشید به این معنا که وقتی همکارانتان در مورد مسئلهای با شما صحبت میکنند تمام حواس خود را به طرف مقابل داده تا به خوبی بتوانید همه حرفهای او را متوجه شوید و در نتیجه بتوانید او را بهتر راهنمایی کنید. اگرفکر میکنید بخشی از صحبت همکار خود را متوجه نشدهاید بهتر است با زبان خود آن قسمتی را که فهمیدهاید تکرار کنید و سوال بپرسید تا فرد بتواند مشکل خود را برای شما بهتر توضیح دهد. همچنین سعی کنید شمرده صحبت کنید و از کلماتی در صحبت خود استفاده کنید که فرد طرف مقابل گیج و سردرگم نشود. هرگز سعی نکنید سواد خود را به رخ فرد دیگری بکشید زیرا این مسئله باعث میشود که همکار شما احساسات بد و منفی نسبت به خودش پیدا کند و در نتیجه نخواهید توانست با این فرد ارتباط موثر پیدا کنید. شنونده فعال بودن باعث میشود که دیگران فکر کنند شما به ایدهها و افکار آنها اهمیت میدهید و برای اینکه شنونده فعال باشید بهتر است ارتباط چشمی خود را با طرف مقابل قطع نکنید تا آن فرد متوجه شود که شما تمام حواس خود را متوجه او کردهاید و واقعاً میخواهید به حرف او گوش کنید تا بتوانید به کمک کنید. سعی کنید احساسات خود را کنترل کنید و اگر از چیزی که میشنوید ناراحت میشوید پاسخی ندهید که باعث ناراحتی طرف مقابل شود و سوءتفاهم ایجاد کند زیرا هدف ما ایجاد یک رابطه موثر و مثبت است و ایجاد کدورت بین شما و همکارتان هرگز به شما اجازه ایجاد یک رابطه مثبت و موثر را نمیدهد.
4.به دیگران احترام بگذارید:
احترام گذاشتن به همکارانتان جزوه نکات بسیار اساسی در ایجاد رابطه موثر است. در اکثر اوقات احترام گذاشتن به دیگران کار سختی به نظر نمیرسد اما گاهی اوقات پیش می آید که شما همکاری داشته باشید که با او به راحتی نتوانید کنار بیاید اما در نهایت مهم است که احترام همه همکارانتان را حفظ کنید تا بتوانید یک رابطه موثر و مثبت ایجاد کنید. یکی از راههای خوب نشان دادن احترام به دیگران و همکارانتان این است که به حریم خصوصی همکارتان وارد نشوید. حریم خصوصی میتواند لپتاپ شخصی فرد، گوشی و یا حتی میزی که فرد از آن در محیط کار استفاده میکند باشد و همیشه برای استفاده از وسایل افراد اجازه لازم را کسب کنید. از شوخیهای بیجا و خودمانی شدنهای نابجا بپرهیزید و داستانهای شخصی برای همکاران تعریف نکنید زیرا این رفتار از شما فردی غیر حرفهای در محیط کار میسازد و به شما اجازه نمیدهد که ارتباط موثر لازم را با دیگران ایجاد کنید. اگر محیط کاریتان با فرد یا افراد دیگری مشترک است تماسهای شخصی و استفاده از وسایلی مانند رادیو را به حداقل برسانید که باعث حواس پرتی دیگران نشود. همچنین رعایت ادب هم در نحوه صحبت شما و هم در نحوه رفتار شما بسیار در ایجاد رابطه موثر شما مهم است.
5.روی هوش احساسی خود کار کنید:
فردی که هوش احساسی بالایی داشته باشد بسیار بهتر از افراد دیگر میتواند با همکاران خود روابط موثر ایجاد کند. زیرا داشتن هوش احساسی بالا باعث میشود بتوانید به احساسات و عواطف خود واقف باشید و تصمیمات منطقیتری بگیرید. همچنین بهتر می توانید احساسات دیگران را درک کنید و برای آنها فردی موثر و مفیدتر باشید به این صورت که حال و احوال آنها را میفهمید اما بدون احساساتی شدن میتوانید به آنها کمک کنید تا تصمیمات درستی بگیرند.
همچنین بخوانید: در این مقاله با 10 راز موفقیت در کسب و کار آشنا خواهید شد. با ما همراه باشید
6.از دیگران تشکر کنید:
فراموش نکنید تشکر کردن از دیگران هم در شما حس بسیار خوبی ایجاد کرده و هم باعث ایجاد اعتماد به نفس بیشتر در همکاران و دیگر افراد میشود به همین علت بهتر است که وقتی فردی در محیط کاری شما به شما کمک میکند یا برای شما کاری انجام میدهد حتماً او را تشویق کرده و از او تشکر کنید زیرا این مسئله باعث میشود که آن فرد حس کند شما ارزش کاری که انجام میدهد را به خوبی متوجه شدهاید و فرد مغروری نیستید و به مرور زمان میتوانید با این افراد روابط خوب و مثبت و موثر ایجاد کنید.
7.مثبت باشید:
تقریباً همه ما میدانیم که داشتن افکار مثبت باعث انرژی مثبت میشود و این انرژی مثبت چیزی است که افراد دیگر میتوانند آن را در شما حس کنند به همین خاطر بهتر است که در محیط کار بر روی مسائل خوب و مثبت تمرکز کنید تا این انرژی مثبت را به دیگر افراد نیز منتقل کنید و جو کاری بسیار خوب و مفیدی بسازید به علاوه هیچ کس دوست ندارد در کنار فردی کار کند که آن فرد دائم در حال ایجاد افکار منفی، اعمال منفی و انتقال آن افکار به دیگران است
8.مهارتهای اجتماعی خود را تقویت کنید:
برای اینکه بتوانید در محیط کاری خود روابط موثر ایجاد کنید لازم است فردی اجتماعی باشید. این مسئله تا قسمتی ذاتی است اما اجتماعی بودن میتواند مهارتی یادگرفتنی نیز باشد که با مطالعه و یا شرکت در دورههای مخصوص میتوانید به راحتی با دیگران ارتباط برقرار کنید. مهارتهایی چون فن بیان، اخلاق حرفهای و غیره همگی جزو مهارتهای اجتماعی محسوب میشود.
9.دانش خود را درباره ارتباط موثر به روز کنید:
امروزه در عصر تکنولوژی هستیم و هر لحظه به علم و دانش افراد مختلف اضافه میشود. برای اینکه بتوانید روابط موثر مفیدتری با افراد دیگر داشته باشید نیاز است که درباره این مسئله مطالعه کنید و تحقیقاتی انجام دهید تا اگر جایی دچار اشتباه و خطا شدید بتوانید آن را اصلاح کرده و ارتباط موثر درست داشته باشید. امروزه سایتها و کتابهای بسیاری وجود دارند که مهارت ارتباط موثر را با زبان ساده آموزش میدهند و شما میتوانید متناسب با نیاز خود در محیط کار یا دیگر جنبههای اجتماعی زندگیتان از این دانش مفید بهرهمند شوید.
10.روابط چالش برانگیز را تبدیل به روابط موثر کنید:
همه ما در محیط کار افرادی را میشناسیم که ازکار کردن درکنار آنها کاملا خوشحال و خشنود نیستیم اما به خاطر پیشرفت شغلیتان و به خاطر ایجاد رابطه موثر با همه همکارانتان بهتر است سعی کنید که با این فرد خاص هم یک رابطه حرفهای ایجاد کنید. بهتر است اول سعی کنید این فرد را بشناسید. در بسیاری از مواقع ممکن است یک سوء تفاهم بسیار ساده باعث چالش روابطی بین شما دو نفر شده باشد که این مسئله کاملاً قابل حل است اگر فکر میکنید که با ایجاد قدم اول و رفتن به سمت این فرد رابطه چالش برانگیز شما تبدیل به یک رابطه موثر میشود بهتر از این کار را انجام دهید و نیت مثبت خود را به همکار تان نشان دهید سعی کنید انتقاد پذیر باشید و گارد خود را پایین بیاورید تا اعتماد این فرد را نیز جلب کنید همچنین میتوانید با تمرکز کردن بر چیزهایی که بین شما دو نفر در محیط کار مشترک است حس خوبی در او ایجاد کنید این حس خوب میتواند شروع یک رابطه بسیار موثر باشد.
سخن پایانی:
انسان به طور ذاتی موجودی اجتماعی است و همیشه به دنبال ایجاد روابط دوستانه و مثبت است این مسئله بسیار منطقی به نظر میرسد که بخواهیم در محیط کار هم روابط موثر و مفیدی داشته باشیم تا از شغل خود لذت ببریم. داشتن روابط موثر فواید بسیار زیادی برای ما دارد. از طرفی هم محیط کاری ما را بسیار مثبتتر و مفیدتر میکند و هم فضای مثبت ایجاد میکند که باعث میشود به جای حل مشکلات مداوم به دنبال ایجاد فرصتهای مفید باشیم و در شغلمان روز به روز بیشتر پیشرفت کنیم و در نهایت باعث میشود با ذهن باز در و آزادی بیشتر هم برای خودمان مفیدتر واقع شویم و هم برای افراد دیگر. در نهایت داشتن روابط موثر کلید شادی موفقیت و رضایتمندی از زندگی است.
دیدگاهتان را بنویسید